Contact
blauw telefoon

Eenmanszaak

verkoopaanwerknemer

Kenmerken van een eenmanszaak

Een eenmanszaak  is een veel gekozen ondernemingsvorm  door startende ondernemers, zoals de naam al zegt  is dit een bedrijfsvorm waarvan een persoon zowel oprichter als de eigenaar is. Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor uw onderneming, er is geen verschil tussen u en de onderneming in juridische termen heet deze rechtsvorm  een natuurlijk persoon.

Een eenmanszaak is  snel eenvoudig op te richten het enige wat hoeft te doen is uw nieuwe onderneming in te schrijven in het handelsregister bij de kamer van koophandel, bij inschrijving bij de kamer van koophandel worden uw gegevens automatisch doorgegeven aan de belastingdienst.

In een eenmanszaak  kunnen in tegenstelling tot wat de naam suggereert meerdere personen werkzaam zijn.

In een eenmanszaak bent u volledig aansprakelijk voor alle schulden er wordt geen verschil gemaakt tussen uw privé- en zakelijk vermogen, dit houdt in dat een schuldeiser ook aanspraak kan maken op je privé vermogen.

Over de winst u als eenmanszaak maakt betaalt u inkomstenbelasting in box 1 wordt u als ondernemer erkent door de belastingdienst dan heeft u recht op mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek en startersaftrek.